Utforska vårt utbud

Här finner du en omfattande information om optikens värld, från olika synfel till vårt utbud av glas, behandlingar och bågar. Vi guidar dig genom det stora urvalet av lösningar för att korrigera din syn och välja rätt båge för din stil och behov. Dessutom tar vi en närmare titt på vårt utbud av solglasögon och linser, och hur de kan komplettera din synupplevelse och livsstil.

Lär dig mer om synfel

Är dina dagar fyllda med en konstant belastning på dina ögon? Huvudvärk, trötthet och en känsla av grus i ögonen kan vara mer än bara tillfälliga bekymmer, de kan vara tydliga tecken på synfel. Men det slutar inte där. Dessa besvär kan sprida sig till nacken, armarna och ryggen när vi omedvetet kompenserar för synfelet genom att ändra vår kroppsställning. För de av oss som spenderar mycket tid framför en skärm eller med läsning kan dessa problem kännas särskilt överväldigande. Känner du igen dig när du måste hålla texten längre ifrån dig för att få den skarp, eller när du ständigt flyttar datorskärmen längre bort för att undvika ansträngning? Dessa är tydliga tecken på synfel, men de behöver inte vara normen. Utforska vägen till klarare syn och en mer bekväm vardag tillsammans med oss.


Närsynthet (Myopi)

Närsynthet, även kallat myopi, innebär svårigheter att se skarpt på avstånd. Det inträffar när ögat är för långt eller bryter ljuset för skarpt i förhållande till sin storlek. För att korrigera närsynthet används minusglas, vilka minskar ögats brytkraft och flyttar fokus längre bak i ögat så det hamnar på näthinnan. Dessa glas har en konkav form, vilket innebär att de är tunnare på mitten och tjockare mot kanterna. Genom att använda rätt korrigering kan närsynthet effektivt hanteras för att uppnå en klarare syn på avstånd.


Översynthet (Hyperopi)

Översynthet är ett tillstånd där det är svårt att se tydligt på nära håll och ibland även på avstånd, beroende på graden av synfel. Det uppstår när ögat antingen är för kort eller för svagt i förhållande till sin storlek. För att korrigera översynthet används plusglas, som ökar ögats brytkraft och därigenom flyttar fokus så att det hamnar på näthinnan. Dessa plusglas har en konvex form, vilket innebär att de är tjockare mot mitten och tunnare mot kanterna. Med rätt korrigering kan översynthet hanteras effektivt för en klarare syn både på nära håll och på avstånd.


Ålderssynthet (Persbyopi)

Ålderssynthet, eller presbyopi, är ett tillstånd där ögat har svårigheter att fokusera skarpt på nära håll. Detta beror på att linsen i ögat förlorar sin elasticitet med åldern, vilket minskar dess förmåga att ändra form och brytkraft för att ställa in skärpan, även kallat ackommodation. För att hantera presbyopi är bifokala och progressiva glas vanliga korrigeringar. Dessa glas ger olika fokuspunkter för att möjliggöra tydlig syn både på avstånd och nära håll, vilket kompenserar för förlusten av synflexibilitet med stigande ålder.


Astigmatism

Astigmatism, även kallat brytningsfel, är ett tillstånd där ljuset i ögat inte bryts till en och samma punkt, vilket resulterar i att fokus kan hamna på olika platser framför eller bakom näthinnan. Detta synfel, som kan vara en kombination av översynthet och närsynthet, skapar främst problem med skärpa och detaljuppfattning. Korrigering kräver toriska glas som kompenserar för ögats ojämna brytning, vilket återställer en jämn synupplevelse. Astigmatism kan i ovanliga fall anta en mer komplex form, som inte helt kan korrigeras med vanliga glasögonglas.


Våra optiker sätter alltid din hälsa främst. Om de skulle upptäcka eller misstänka några ovanliga avvikelser eller ögontillstånd, tvekar de aldrig att remittera dig till specialiserade ögonläkare. Ditt välbefinnande är deras främsta prioritet, och genom att säkerställa att du får den bästa och mest specialiserade vården, visar de sitt engagemang för din synhälsa. Du kan vara säker på att du får omsorg och uppmärksamhet när du väljer oss som din optiker.

Glas

Upptäck de bästa glasen från världsledande leverantörer, skräddarsydda, individuellt anpassade och slipade på plats hos oss för att passa dina behov. Från enkelslipade glas till avancerade progressiva alternativ, erbjuder vi sömlös synklarhet och stil. Vi vägleder dig genom det senaste inom ytbehandlingar och tillval för att säkerställa att dina glas inte bara är optimala för din syn, utan också hållbara och lätta att underhålla.

Enkelslipade glas

Enkelslipade glas innebär att hela glaset har en enda styrka, skräddarsydd efter dina individuella synbehov. Oavsett om du är närsynt, översynt eller har brytningsfel, rekommenderas enkelslipade glas för att korrigera din syn på ett effektivt sätt. Vi erbjuder enkelslipade glas från 500 kr.

Dubbelslipade glas

Dubbelslipade glas, även kallade bifokala glas, är skapade med två olika styrkor i ett enda glas för att möjliggöra klar syn både på långt och nära håll. Delen av glaset avsedd för nära syn, även kallad läsningsdelen, är avgränsad genom en markerad ruta som är placerad i nedre delen av glaset. Vi erbjuder dubbelslipade glas från 1 000 kr.

Progressiva glas

Progressiva glas, är utformade för personer med behov av flera olika styrkor. Dessa glas erbjuder en smidig övergång på synskärpa från långt avstånd till nära avstånd. Det sker gradvis och resulterar i en jämn synskärpa över hela synfältet utan synliga linjer eller övergångar. Vi erbjuder standard progressiva glas från 1 600 kr.

Upptäck mer om progressiva glas

Vanligtvis uppstår behovet av progressiva glasögon först efter 40 års ålder, och optikern brukar ta upp detta alternativ om det behövs. Det finns olika typer av progressiva glasögon med varierande synfält och skärpeområden. Ju bredare synfält, desto bättre och mer avancerade är glasen. Vi erbjuder progressiva glasögon i olika nivåer, från standardprogressiva till de mest avancerade på marknaden. De mer avancerade alternativen är vanligtvis lättare att anpassa sig till, särskilt för personer som aldrig har använt progressiva glasögon tidigare.

Terminalglas, även kända som dataglas, är en rekommendation för dem som behöver olika styrkor för läsning och arbete vid datorn. Dessa glas minskar belastningen på ögonen när man tittar på skärmen och ger ett brett synfält. De är effektiva inom en avståndsomfattning från 40 till cirka 100 cm. Ett annat alternativ är rumsprogressiva glas som fungerar på samma sätt som terminalglas, men de är anpassade för lite längre avstånd i rummet än bara till datorskärmen.

När behövs högre brytningsindex?

Har man högre synfel och starka styrkor krävs det en större kupning på glaset och de kan då bli både tjocka och tunga. För att motverka detta kan man istället välja glas med högre brytningsindex. Genom att använda högre indexglas kan man behålla en stark korrigering samtidigt som glasen blir tunnare, lättare och mer attraktiva att bära. Våra erfarna optiker hjälper dig att hitta det bästa alternativet som passar dina individuella behov och preferenser.

Ytbehandlingar och tillval

Det finns en rad olika ytbehandlingar som kan skydda dina glasögon efter dina behov. De vanligaste tillvalen är antireflexbehandling, hårdhetsbehandling, smuts- och vattenavvisande behandlingar, samt fotokromatiska glas. Det finns också fler alternativ så som natt/skymmningsboost eller blåljusfilter, som är särskilt användbara för dem som spenderar mycket tid framför skärmar.

Antireflexbehandling

Reflexer i glasögonen kan vara väldigt irriterande och försämra synkomforten genom att blända och minska ljusinsläppet till ögonen. Med en antireflexbehandling kan du ta bort dessa reflektioner och avsevärt förbättra både tydligheten och komforten när du bär dina glasögon. Antireflexbehandlingen ökar ljusgenomsläppet, ger bättre UV-skydd, förbättrar kontrasten, återger färger mer naturligt och förbättrar mörkerseendet. Det är ett smart val för att få ut det mesta av dina glasögon.

Hårdhetsbehandling

Både riktigt glas och plastglas kan lätt repas, vilket naturligtvis kan försämra synkvaliteten. Repor kan bland annat uppstå om man använder fel putsmedel, är oförsiktig eller råkar ut för en olycka med sina glasögon. Genom att välja en hårdhetsbehandling får glasögonglasen en hårdare och reptåligare yta som motstår dagligt slitage bättre. Det är ett effektivt sätt att förlänga livslängden på dina glasögon och bibehålla deras funktion på lång sikt.

Smuts- och vattenavvisande

Glasögon drar lätt åt sig damm, smuts och fingeravtryck, vilket kan vara irriterande i synfältet. En smuts- och vattenavvisande behandling skapar en yta där smuts och vatten inte fäster. Eventuell smuts som ändå fastnar blir enklare att putsa bort. Dessutom minskar behandlingen imbildning avsevärt vid temperaturväxlingar, vilket förbättrar synupplevelsen.

Fotokromatiska glas

För den som är ljuskänslig eller önskar glasögon och solglasögon i ett, finns fotokromatiska glas som skiftar färg i solen, vid UV-strålning. Detta innebär att de är ljusa inomhus och gradvis mörknar utomhus beroende på ljusförhållandena. Man får även 100% UV-skydd, precis som med solglasögon. De finns i olika nyanser som brunt för en mjukare ton eller grått/grönt för en mörkare nyans.

Riktigt glas eller plastglas?

Hos oss kan du välja mellan riktigt glas och plastglas till dina glasögon. Riktigt glas är svårare att repa, men också tyngre och mer känsligt mot stötar. Plastglas är lättare och tåligare mot stötar, men kan repas lättare. För att minska repningsrisken kan du välja en hårdhetsbehandling för plastglaset. Kom ihåg att inget typ av glas är helt repfri. För att vårda dina glasögon på bästa sätt rekommenderar vi att du använder den medföljande putsduken i microfiber när du rengör dem.

Bågar

Att välja bågar är inte alltid det lättaste. Målet är att hitta en båge som känns bra, är snygg, passar ens personlighet och som man tycker om. På Optikcentralen arbetar vi ständigt med att köpa in bågar i olika modeller, färger, material och märken. Alla människor har olika behov och önskemål därför har vi ett brett utbud i alla prisklasser. Nedan finner ni de vanligaste materialen och vad som kan vara bra att tänka på vid val av bågar.

Metallbågar

De vanligaste bågarna är de klassiska metallbågarna. Dessa finns i helbåge, trådgarnityr (endast båge upp till) samt borrgarnityr (endast glas framtill). Metallbågarna är ofta lätta att justera och finns i många snygga modeller, vissa även kombinerade med plastskalmar.

Plastbågar

Många lite större modeller som kommit tillbaka i modet är gjorda i plast. Att tänka på gällande plastbågar är att de ofta saknar nässadlar vilket gör det viktigt att de sitter rätt och behagligt redan vid provning. De är oftast allergivänliga och bra på att dölja tjockare glas.

Titanbågar

För dem som önskar väldigt lätta bågar är titanbågarna ett idealiskt alternativ. Bågar som är tillverkade i materialet titan är både lättare och mera hållbara än vanliga bågar. Dessutom är de nickelfria och därigenom perfekta för dem som har nickelallergi.

Solglasögon

Upptäck vårt omfattande sortiment av solglasögon som inte bara ger stil och komfort, utan också skyddar dina ögon mot de skadliga UV-strålarna från solen. Från sofistikerade och eleganta modeller från erkända varumärken till praktiska clip-ons och suncovers för extra skydd och bekvämlighet. Vi erbjuder även skräddarsydda solglasögon med din personliga synstyrka för optimal synkomfort. Oavsett om du letar efter trendiga accessoarer eller behöver solglasögon som passar din syn, har vi något för dig.

Kontaktlinser

En kontaktlins är en tunn lins som placeras över ögats hornhinna för att korrigera synen genom att bryta ljuset till näthinnan, liksom glasögon. De flesta synfel kan korrigeras med kontaktlinser, men inte alla. Därför är det viktigt att först genomgå en synundersökning och få linstillpassning av en legitimerad optiker med kontaktlinsbehörighet. Kontaktlinser är mer komplexa än glasögon, eftersom tjocklek och form varierar beroende på synfel och styrka. Optikern ser till att du får rätt styrkor, storlek, radie och diameter på dina kontaktlinser, samt att du får rätt typ av linser och eventuella skötselsystem för dina ögon.

Dagslinser

Dagslinser är ett populärt val av kontaktlinser, de är utformade för att användas under en enda dag och kräver ingen rengöring eller förvaring, vilket gör dem till ett bekvämt alternativ för både nya och erfarna linsbärare. Det minskar irritation och beläggningar, vilket är idealiskt för känsliga ögon. Dagslinser finns för olika synfel och kan vara praktiska för sporadiska användare. Med dagslinser kan du njuta av skarp syn utan krångel med rengöring och förvaring.

Månadslinser

Månadslinser är det perfekta valet för en bekväm och prisvärd synkorrigering. Med månadslinser får du en flexibel lösning som passar din livsstil. Dessa linser är utformade för att ge skarp syn under en hel månad, vilket gör dem idealiska för personer som använder linser regelbundet. Genom att erbjuda enastående komfort och tydlighet, låter månadslinser dig fokusera på det som verkligen betyder något i ditt liv.

Dygnet runt linser

Dygnet runt-linser är det ultimata valet för den moderna och aktiva individens synbehov. Dessa avancerade linser är speciellt utformade för att bäras dygnet runt, även när du sover. Med dygnet runt-linser behöver du inte längre oroa dig för att ta ut dina linser innan du går och lägger dig, vilket ger dig en frihet utan bekymmer. Genom att erbjuda enastående komfort och klarhet, låter dygnet runt-linser dig njuta av livet utan avbrott.

Hur går det till att få linser?

Boka en synundersökning för kontaktlinser som inkluderar extra moment för att säkerställa noggrannheten i din anpassning.

Diskutera dina önskemål och behov med optikern under undersökningen för att säkerställa att rätt linser väljs för dig.

Prova ut de rekommenderade linserna för att säkerställa perfekt passform och maximal komfort för din synkorrigering.

Vill du veta mer?

Behöver du mer information eller har du några frågor? Tveka inte att kontakta oss eller boka en tid direkt, vi är här för att hjälpa till och guida dig genom ditt val med expertis och omsorg.